Precies 5 maanden geleden ging de gemeente Avelgem samen met intercommunale Leiedal op zoek naar een creatieve ondernemer die het oude pompgebouw in Bossuit nieuw leven kon inblazen. Een geslaagde zoektocht, want nu kunnen de sleutels aan de nieuwe eigenaar worden overhandigd. Die stellen we dan ook graag voor.
Na de oproep begin dit jaar ontving de gemeente twee biedingen voor het pompgebouw. Op basis van de beoordelingscriteria prijs en programma voor het pand werd gekozen voor de bieding van de besloten vennootschap Spirits by Design. De zaakvoerder is Tim Veys, een Bossuitenaar, maar ook docent aan de Université du Vin in het Franse Suze-la-Rousse. Zijn vakspecialiteit daar zijn aperitieven en geestrijke dranken. Het bedrijf Spirits by Design ontwikkelt sterke dranken en alcoholvrije alternatieven. Ze brouwen producten op maat voor internationale klanten en bieden ook een reeks eigen kwaliteitsmerken aan die wereldwijd geëxporteerd worden.
Geestig
De pompen in het gebouw, de oude elektrische installatie, de structuur, gevels, typische dakstructuur en ook het gedicht aan de gevel zullen intact bewaard blijven. De nieuwe eigenaar zal het bestaande restaurantgedeelte invullen als event- en tastingruimte voor de eigen activiteiten, maar Spirits by Design stelt de ruimte ook beschikbaar als betaalbare huurzaal voor de inwoners van Bossuit. Spirits by Design brouwt ook voort op het toeristische aspect door de pompen tijdens weekdagen vrij toegankelijk te maken, en uiteraard gaan de deuren ook open voor het publiek op dagen als Erfgoeddag en Open Monumentendag. Op geregelde tijdstippen zal het gebouw ook opengesteld worden voor georganiseerde rondleidingen met achteraf uiteraard een degustatie. “Bovendien borrelt het nog volop aan ideeën om deze plek een nieuwe bruisende toekomst te geven”, vertelt Tim van Spirit by Design enthousiast, “denk maar aan thema-avonden en muzikale acts.”
Tappen uit vol vaatje geschiedenis
Het gebouw werd in de 19e eeuw opgetrokken om water van de Schelde naar het Kanaal Bossuit-Kortrijk te pompen. Dat kanaal ging in 1861 open als een belangrijke shortcut tussen Schelde en Leie. Maar boten werden steeds groter, dus moest het kanaal een eeuw later alweer worden verbreed. Om schepen van 1350 ton te kunnen laten passeren, werd in de jaren 70 een volledig nieuw pompgebouw in gebruik genomen. Het oude pompgebouw verloor zijn functie en bleef droog en verweesd achter. De gemeente ontfermde zich over het gebouw en kocht het in 1991. Het onderging een grondige renovatie met aandacht voor het behoud van de erfgoedelementen. De oude pompen kregen een centrale plek en de hele site deed een tijdlang dienst als toeristisch-recreatief centrum voor de Scheldestreek. Nog steeds is het een prachtig vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten. In die zin betekent de nieuwe invulling van het gebouw een ware meerwaarde voor de wijde dorpsomgeving, helemaal in de geest van dit uniek stukje erfgoed.
Meer weten?
Gemeente Avelgem | 056 65 30 30
tom.beunens@avelgem.be
Schepen van Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken, patrimonium, ICT en Jeugd
Intercommunale Leiedal | 056 24 16 16
julie.vanmeenen@leiedal.be
Juriste - opvolging projectregie Pompgebouw