Schouw roterij Sabbe torent straks trotser dan ooit boven Vlaspark uit

foto persmoment start renovatie schouw roterij sabbe vlaspark kuurne

Intercommunale Leiedal en de gemeente Kuurne blazen het Vlaspark al een tijdje nieuw leven in. De restauratie van de voormalige vlasroterij Sabbe is een belangrijke stapsteen in de ontwikkeling van het Vlaspark. Omdat Kuurne van oudsher verbonden is met het water bieden de roterij en de omliggende schuren unieke mogelijkheden om de historische band van Kuurne met de Leie in ere te herstellen. Op vrijdag 8 mei startte aannemer Tom Coornaert uit Deerlijk daarom met de renovatie van de fabrieksschouw, die straks trotser dan ooit boven de site zal uittorenen.

Een kruisbestuiving tussen cultuur, natuur, erfgoed en recreatie

De gemeente Kuurne kent een uitzonderlijk vlasgoedverleden. In de jaren 30 bouwde de familie Sabbe een roterij langs de Bondgenotenlaan. Eind jaren 70 raakte de site in onbruik. In 2006 werd de roterij als monument beschermd, met inbegrip van de schoorsteen, een stoomketel en een stoommachine met toebehoren. Vandaag is het een van de meest authentieke vlasroterijen langs de Leie.

Begin dit jaar lanceerden Leiedal en de gemeente een oproep voor een mogelijke nieuwe invulling van de roterij. Heel wat ondernemers met een hart voor erfgoed dienden daarop interessante ideeën in. De verschillende voorstellen werden intussen technisch-architecturaal afgetoetst en de verrassende conclusie is dat de roterij en haar roterijkamers behoorlijk flexibel ingericht kunnen worden. Zowel voor verblijfsrecreatie (een vakantieverblijf, hotel, B&B, al dan niet in combinatie met een restaurant …) als voor cocreatie (coworking, kunst en ambachten, coaching en soft sport …). Momenteel worden er met een aantal geïnteresseerde partijen verdere verkennende gesprekken gevoerd.

schoorsteenrenovatie tom coornaert roterij sabbe kuurne

Schouw als landmark

De bewuste schouw is opgetrokken uit oranjerode veldovenbaksteen en niet uit de zogenaamde radiaalstenen die meestal voor dergelijk metselwerk werden gebruikt. Voor deze schouw werd van iedere baksteen een hoekje afgeslagen om zo een ronde vorm te verkrijgen. Ze staat op de binnenkoer van de voormalige roterij en was dringend aan renovatie toe.

“De tand des tijds deed de schouw lichtjes overhellen, en vooral bovenaan vertoonde de schouw tekenen van verval: scheuren, loszittende en / of afgevallen stenen,” bevestigt Wout Maddens, voorzitter van Leiedal. “Vermoedelijk was de schoorsteen vroeger zelfs nog hoger en werd ze bekroond met een schoorsteenkop. Met behulp van archiefmateriaal zal de schoorsteen in haar oorspronkelijke toestand heropgebouwd worden.”

Op 27 maart 2020 werd aannemer Tom Coornaert uit Deerlijk aangesteld om de werken aan de oude fabrieksschouw uit te voeren, die straks als vernieuwd landmark moet dienen. De aannemer heeft heel wat ervaring met gelijkaardige werken, zoals de fabrieksschouw op het bedrijventerrein Groenbek in Waregem.

De renovatiewerken zijn op 8 mei van start gegaan en zullen ongeveer 40 dagen duren. De schouw wordt eerst gedeeltelijk afgebroken - tot ongeveer 13 meter hoogte - om daarna opnieuw opgebouwd te worden tot haar oorspronkelijke hoogte van ongeveer 20 meter. Na de werken zal de schouw opgenomen worden in het patrimonium van de gemeente Kuurne. Dankzij deze grondige renovatie krijgt de schouw haar oude glorie terug en zullen er de komende 15 jaar geen onderhoudswerken meer nodig zijn. Leiedal betaalt voor de volledige renovatie 45.000 euro en kan daarbij rekenen op een tussenkomst van 40% via Onroerend Erfgoed.

Steven Vanassche

Projectcoördinator
Steven Vanassche
coördinator