Stilstaan bij 50 jaar E17 met artistieke interventies en expo

foto persmoment lancering bobcats 50 jaar E17

50 jaar geleden reden er voor het eerst auto’s over de afgewerkte snelweg E3/E17. Plots kon je in één rechte lijn van de Franse grens in Rekkem naar Gent en Antwerpen rijden. De snelweg trok letterlijk een streep door Zuid-West-Vlaanderen. In het kader van deze mijlpaal bundelen Intercommunale Leiedal, Zuidwest, het Agentschap Wegen en Verkeer, de lokale besturen en andere partners de krachten om stil te staan bij het verleden en de toekomst van de snelweg en de regio. Vanaf heden zie je de eerste artistieke interventies op de daken van bedrijven langs de E17 verschijnen. De bobcats van Maarten Schaubroeck en Dimitri Callens staan symbool voor het lenige en veerkrachtige ondernemerschap in de regio. Vanaf 26 augustus is iedereen ook welkom op de gratis expo ‘De koers van de snelweg’ in The Square en de expo ‘Hoog Kortrijk en Artistieke interventies langs de E17’ in de Jan Persijnstraat.

Bobcats maken sprong naar veerkrachtig ondernemerschap

"De komst van de E17 betekende een hefboom voor het ondernemerschap in Zuid-West-Vlaanderen”, zegt voorzitter van Leiedal Wout Maddens. “Kijk maar naar de bedrijventerreinen die Leiedal langs de snelweg heeft aangelegd. De bedrijvigheid bracht welvaart naar de regio. Als hulde aan dit ondernemerschap hebben we uit een selectie van een tiental inzendingen Atelier IZR gevraagd een aantal zichtbare artistieke interventies uit te voeren langs de snelweg." Atelier IZR is opgericht door kunstenaar-ontwerper Maarten Schaubroeck uit Roeselare. Het is gespecialiseerd in grote installaties uit diverse metalen. Met IZR wil Maarten de synergie tussen functionaliteit en creativiteit tot het uiterste drijven, soms met een knipoog naar kunstzinnigheid, maar altijd met professionaliteit op hoog niveau. Hij wordt hierin bijgestaan door zijn partner in art Dimitri Callens. 

“Na de open oproep van Leiedal hebben we ons verdiept in de identiteit en het DNA van de regio”, vertelt Schaubroeck. “Na verloop van tijd raakten we gefascineerd door het ondernemerschap hier en legden we de link met bobcats. Bobcats zijn kranige beestjes. Ze verzetten hemel en vooral veel aarde om vooruitgang te ‘scheppen’. Op opvallende locaties langs de E17 zetten we 6 meter grote bobcats in cortenstaal op de daken van bedrijven, want net als in het Wilde Westen voelen bobcats zich helemaal thuis in het Texas van Vlaanderen.” De bobcats nemen verschillende posities aan met een gracieuze knipoog naar een bedrijvige regio, waarbij de E17 fungeert als levensader. “De bobcats zijn een mooie analogie met onze streek,” voegt zaakvoerder Johan De Smedt van Wever & Ducré toe. “Het zijn stille doeners die veerkrachtig zijn en met ingehouden trots werken en bouwen aan hun omgeving en hun toekomst. Daar kunnen wij en heel veel ondernemers ons zeker in vinden.” Ook Kordekor (Evolis) en Widem Logistics (Menen) stappen mee in dit initiatief. In de loop van de dag wordt ook op hun dak een bobcat geplaatst. Andere geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden om hetzelfde te ondernemen. 

groepsfoto persmoment lancering bobcats 50 jaar E17

Expo op koers

Naast de artistieke interventies willen de initiatiefnemers alle inwoners van Zuid-West-Vlaanderen ook meenemen in het verhaal van de E17. Van 26 augustus tot en met 8 oktober kan iedereen gratis de expo ‘De koers van de snelweg’ bezoeken in The Square in de Luipaardstraat in Kortrijk. Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van Leiedal, legt uit: “Aan de hand van historisch videomateriaal, getuigenissen en verbeeldende visualisaties biedt de expo een blik op zowel het verhaal van de E17 als dat van de snelwegen van morgen. De installaties voeren je mee naar de aanleg en ontwikkeling van de snelweg in al zijn facetten en laten je ontdekken hoe die de regio hebben getekend en mede de toekomst ervan hebben bepaald. We bieden ook rondleidingen aan voor groepen vanaf 15 personen, een lezing door Herwig Caus (ingenieur bij de aanleg van de snelweg) en een openluchtfilm.” De scenografie voor deze beloftevolle expo werd verzorgd door Isabelle Speybrouck. Ook de kunstinstallatie Parlevinkende Praatpalen van Maud Vanhauwaert en Jelle Jespers maakt deel uit van de expo. In de Jan Persijnstraat in het centrum van Kortrijk kun je in dezelfde periode terecht voor de tentoonstelling ‘Hoog Kortrijk en artistieke interventies langs de E17’, een ode aan de architectuurwedstrijden met de focus op het ontwerp en de groei van Hoog Kortrijk. Deze tentoonstelling was eerder te zien in De Singel in Antwerpen. Ook de voorstellen van de drie laureaten van de open oproep naar artistieke interventies van Leiedal worden er gepresenteerd. 

foto persmoment lancering bobcats 50 jaar E17

Onderzoeken en verbinden

Over de vele initiatieven heen onderzoeken Leiedal, Zuidwest en het Agentschap Wegen en Verkeer ons veranderende wereldbeeld, dat ooit werd gedreven door fossiele brandstoffen, en richten ze zich op toekomstbestendige alternatieven. Dit initiatief verbindt burgers, bedrijven en overheden, waarbij ze zowel terugkijken als vooruitblikken. Alle informatie over het project en een overzicht van de vele activiteiten kun je terugvinden op www.50jaare17.be

 

50 jaar E17

foto persmoment lancering bobcats 50 jaar E17
foto persmoment lancering bobcats 50 jaar E17
foto persmoment lancering bobcats 50 jaar E17
banner affiche expo 50 jaar e17

pasfoto bram lattre leiedal

Bram Lattré
ruimtelijk planner / projectcoördinator IOED

Alex Wyseur

Alex Wyseur
projectmanager digitale media
0
Published on 06/30/2023 - 07:56