Wevelgem gaat voluit voor RenovatieCoaching

groepsfoto persmoment samenwerking renovatiecoach wevelgem

Sinds 1 maart kan elke Wevelgemnaar 10 uur gratis beroep doen op de RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal. Gemeente Wevelgem wil zo haar inwoners ondersteunen in de energiecrisis en voldoen aan de genomen engagementen binnen het burgemeestersconvenant en het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Wevelgem stelt hiervoor tot en met 2025 een jaarlijks budget van € 60.000 ter beschikking en neemt met deze maatregel -naast Kortrijk- het voortouw in de regio. 

Volgens Stijn Tant, schepen voor Energie in Wevelgem is het nu meer dan ooit het moment te investeren in een energiezuinige, toekomstgerichte woning. “Er is de energiecrisis, maar ook de nieuwe beleidsmaatregelen van de Vlaamse regering, zoals de vereenvoudigde, uitgebreide MijnVerbouwpremie en MijnVerbouwlening, en de renovatieplicht tot energielabel D voor aangekochte woningen met een slechte energieprestatie. Als gemeentebestuur willen we onze inwoners maximaal ondersteunen in dit proces.”

“Een energetische renovatie is de beste garantie om je energiefactuur te verlagen en tevens een duurzame investering. Toch komt er heel wat kijken. De RenovatieCoach geeft onafhankelijk en deskundig advies op maat en helpt de juiste keuzes maken. Hij/zij vraagt ook offertes op bij betrouwbare aannemers en volgt de werken op," zegt Giovanni Vanhoenacker, RenovatieCoach. Voor de administratieve ondersteuning bij het opvragen van premies en leningen kan u wel nog altijd bij het woonloket van Wevelgem terecht. 

afbeelding sprekers persmoment renovatiecoach wevelgem

Vorig jaar kregen in totaal al 140 Wevelgemnaren begeleiding van de RenovatieCoach. Dit leverde een gemiddelde jaarlijkse energiebesparing op van € 1.500 per huishouden. Voor mensen uit een kwetsbare doelgroep kwam Wevelgem al financieel tussen en stelde een budget van € 10.000 ter beschikking voor begeleiding van die groep door de RenovatieCoach. Het ging om 40 van de 140 dossiers.

Om de ambitie waar te maken komt er in Wevelgem een energieloket in het gemeentehuis dat zal bemand worden door twee huisvestingsambtenaren en een energie-armoede expert. Ook de RenovatieCoach van Leiedal zal er 1 dag per week aanwezig zijn om de renovatiedossiers van de inwoners persoonlijk te bespreken. Om de gratis begeleiding door de RenovatieCoach aan te vragen kan je het aanvraagformulier invullen op de website www.energiehuis-warmerwonen.be of langsgaan in het (nieuwe) woon- en energieloket of via www.wevelgem.be/renovatiecoach

Published on 03/08/2023 - 10:20