Opgaande populier als hoekboom - Waashoek, Ingooigem - Anzegem

Anzegem - IOED - Bakens van Bomen - Populier

Type: Populier

Beheervorm: opgaand

Functie: Markeringsboom, hoekboom

Stad / gemeente: Ingooigem, Anzegem

Adres: Waashoek

Coördinaten: 50°48’55.8”N 3°26’50.5”E

  • Stamomtrek op een hoogte van 150 cm: 6,05 m
  • Totale hoogte: 25,6 m
  • Hoogte takvrije stam: 2,15 m
  • Kruinbreedte: 8,44 m

Hou even halt wanneer je de Waashoek in wandelt. Met het huis van Stijn Streuvels aan je rechterzijde, ontvouwt zich voor je een glooiend, open landschap. Hier en daar kleine groepjes groen en centraal in beeld onze hoofdrolspeler: de populier. Komt hij je bekend voor? Dat kan, want geregeld siert hij met zijn stokkerige aanblik de achtergrond van het VRT-weerbericht.  

Het landschap waarin de populier zich bevindt, is beschermd. Deze akkers en dit kronkelende weggetje zag Streuvels vanuit zijn raam in het Lijsternest. Met zijn kunstvrienden verkende hij de omgeving en ja, vermoedelijk was deze populier daar getuige van. Hij moet in die tijd jonger, frisser en groener geoogd hebben. Vandaag steken noch slechts 4 grote takken als breekbare armen de lucht in.  

De oude populier maakt niet alleen deel uit van Streuvels’ landschap, maar ook van een andere historiek van deze plaats. ‘Waas’ verwijst namelijk naar een nat en drassig gebied. Bij het oorspronkelijke groepje bomen bevond zich een rootput die werd gebruikt voor het roten van vlas. Door de inwerking van water en bacteriën komen de vezels los van de vlasstengel en kunnen ze gebruikt worden in de textielindustrie. Vandaag beperkt de bedrijvigheid op deze plaats zich tot het bewerken van de akkers en het maken van prachtige weerfoto’s met de populier centraal. 

Anzegem - IOED - Bakens van Bomen - Populier
Anzegem - IOED - Bakens van Bomen - Populier
Anzegem - IOED - Bakens van Bomen - Populier