Opgaande populieren als kapelbomen - Priesterstraat, Kooigem - Kortrijk

Kortrijk_Kooigem - IOED - Bakens van Bomen - Italiaanse populier

Type: Italiaanse populieren
Beheervorm: Opgaande bomen
Functie: Devotiebomen, kapelbomen
Stad / gemeente: Kooigem, Kortrijk
Adres: Priesterstraat
Coördinaten: 50°45'21.8"N 3°19'33.5"E

  • Stamomtrek op een hoogte van 150 cm: 1,7 m
  • Totale hoogte: 15,7 m
  • Hoogte takvrije stam: 0 m
  • Kruinbreedte: 3,8 m

Populieren staan traditioneel in verband met herinneringen en verleden tijd. En dat is op het hoogste punt van Kooigem niet anders. Op weinig andere plekken kruis je zo vaak het verleden als hier, bij de Tontekapel. De zes populieren beschermen de kapel als een windscherm en vormen een prachtig baken in het landschap van Mortagne.  

Over de heuvelrug van de Geitenberg liep in de Romeinse tijd een geplaveide weg. Deze zijweg van de heirbaan Kortrijk-Doornik leidde vermoedelijk naar een klein heiligdom op het hoogste punt van de berg. Ook op de oudste gedetailleerde kaarten van de regio, de Villaretkaart en de Ferrariskaart, is duidelijk een weg met kapel te zien. Al in de vroegmoderne tijd vormde de weg de grens tussen Kooigem en Sint-Denijs.   

De eerste kapel werd vermoedelijk in 1729 gebouwd. Na een blikseminslag brandde het bedehuisje in 1914 uit en pas na de Eerste Wereldoorlog verrees de huidige kapel. Die werd in 1929 nog vergroot door de bewoners van de nabijgelegen hoeve. Zeker in de meimaand is de kapel een drukbezochte plaats. De lintjes aan de tralies moeten genezingskracht bieden en zieken verlossen van koorts. Het houten bidbankje biedt, samen met de populieren, een aangename verpozing aan de vele passanten.  

Kortrijk_Kooigem - IOED - Bakens van Bomen - Italiaanse populier
Kortrijk_Kooigem - IOED - Italisaanse populier (Tontekapel)_groothoek
Kortrijk_Kooigem - IOED - Bakens van Bomen - Italiaanse populier