Gekandelaarde paardenkastanje als bakenboom - Ruggestraat, Avelgem

foto paardenkastanje avelgem bakens van bomen

Type: paardenkastanje
Beheervorm: gekandelaard
Functie: bakenboom
Stad / gemeente: Avelgem
Straat: Ruggestraat 86
Coördinaten: 50°46’25.5”N 3°27’56.8”E

  • Stamomtrek op een hoogte van 150 cm: 4,42 m
  • Totale hoogte: 22,61 m
  • Hoogte takvrije stam: 6,61 m
  • Kruinbreedte: 11,55 m

Het verhaal achter de boom

Wie langs de Ruggestraat in Avelgem de Scheldemeersen binnenwandelt, kan niet naast deze paardenkastanje kijken. Met zijn hoog opgesnoeide takken, dikke stam en ovaalvormige kruin vormt hij als het ware de wachter van de meersen. En dat mag je gerust letterlijk nemen: aan het hout hangt een kleine camera die het restaurant De Prairie in de gaten houdt. Naar verluidt kwam prins Albert (de latere koning Albert II) er vaak incognito en per motorfiets proeven van de befaamde paling in ‘t groen. Het is dan ook heerlijk vertoeven langs de oude Scheldebocht en in de schaduw van de imposante paardenkastanje. 

Eenzaam is de kastanje niet. Hij wordt verder in de bocht geflankeerd door nieuwe, kleinere boompjes en een laaghangende treurwilg. Opvallend is hij dan weer wél, in het landschap van de Scheldemeersen met zijn typische knotbomen. De meersen vormden in het verleden een overstromingsgebied voor de sterk meanderende Schelde. Bij de laatste rechttrekking van de rivier, in de vorige eeuw, ontstonden enkele afgesneden armen. Langs een van deze armen vinden we de paardenkastanje terug. De oude Scheldearmen of ‘coupures’ zijn een uitstekende biotoop voor waterminnende planten en dieren. Onze paardenkastanje is een iconische en veel gefotografeerde schakel tussen de meersen en het buitengebied. 

Ook de Scheldebocht zelf is befaamd. Hij komt namelijk voor in Wenn die Sonne wieder scheint, een Duitse speelfilm van Boleslaw Barlog uit 1943 gebaseerd op Streuvels’ Vlaschaard. In de directe omgeving van Avelgem en de Waterhoek vormt de Scheldebocht met kastanje het decor voor de bootscène. Een controversiële film, gezien de nazi-Duitse bezetting in die periode, maar hij toont wel het belang aan van de locatie in het Avelgemse landschap. 

historische foto paardenkastanje ruggestraat avelgem bakens van bomen 16:9
paardenkastanje avelgem bakens van bomen