Publieke ruimte als ontmoetingsplaats

tripod-ll slimme vuilnisbak aan verlaagde leieboorden Kortrijk

De publieke ruimte is een plaats van en voor de gemeenschap. Inwoners hechten terecht steeds meer belang aan de gebruiks- en belevingswaarde van die plekken. Er zijn in de regio voorbeelden van de herinrichting van de publieke ruimte die geleid hebben tot een aangename en kwalitatieve omgeving waar ontmoeten en verblijven een evidentie zijn geworden. Maar, er is ook nog werk aan de winkel. 

In 2021 werkte Leiedal op diverse locaties op verschillende thema’s, zowel in eigen projecten als in opdracht van lokale besturen, telkens opnieuw vanuit de behoefte van de plek en de omgeving. Enkele belangrijke aspecten daarbij zijn creatieve en veelzijdige inrichting, het potentieel aan trage wegen en deelmobiliteit via al dan niet tijdelijke mobipunten, ontharding, vergroening … 

Innovatie en cocreatie zijn de sleutelbegrippen binnen TRIPOD II (Interreg Fra-Wal-Vla). Leiedal ontwikkelde de afgelopen jaren in cocreatie met de lokale besturen, ontwerpers en bedrijven een aantal innovatieve producten die een uitgesproken meerwaarde vormen voor de publieke ruimte. In 2021 werden deze producten verder verfijnd om ze in 2022 te kunnen uitrollen. Het gaat om: 

  • De slimme vuilnisbak die TEN (Kortrijk) ontwierp samen met o.a. Zwevegem, Avelgem, Kuurne, Wervik, Deerlijk, Kortrijk, Harelbeke en Waregem combineert zichtbaarheid met efficiëntie en is gemaakt uit herbruikbaar materiaal. De vuilnisbak laat gebruikers sorteren en is vanop afstand te monitoren. Zo hoeft het lokaal bestuur de bak alleen maar te legen als hij vol is en hoeft er niet nodeloos te worden rondgereden. De vuilnisbak kan optioneel worden uitgerust met slimme sensoren, een led-ring en een speaker om feedback te geven aan gebruikers. Hij valt op en is tegelijk mooi te integreren in de publieke ruimte. De eerste toonmodellen komen in 2022 in de publieke ruimte te staan. 
  • De groenmodule brengt tijdelijk groen in de publieke ruimte. Ontwerpbureau Studio Dott. (Antwerpen) zocht samen met gemeenten naar een oplossing om groen in de openbare ruimte efficiënter en duurzamer te onderhouden en te beheren. Het resultaat is een modulair systeem waarmee je ruimtes kunt vergroenen en tijdelijk functioneel kan verharden, bijvoorbeeld bij evenementen. De eerste prototypes worden in 2022 uitgetest in diverse gemeenten in de regio 
  • Kortrijk. Partners: Imog, Mirom, Kortrijk, Zwevegem, Menen. Bedrijven: Lesage nv, Disaghor, Arbowar, Growebo en Krinkels. 
  • De Blauwe Ruit is een lus van 90 km die wordt gevormd door de belangrijkste waterlopen van de Eurometropool. De Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en haar partners zochten naar een ingreep in het landschap langs de fietsroute die de lus herkenbaar en uitnodigend maakt. Yoann Druet & Emmanuelle Valot (Rijsel) bedachten een set blauwe elementen: kaders, bankjes, uitzichtpunten en visuals. De eerste kaders zijn al te zien langs het water, zoals bij Transfo in Zwevegem. Partners: Eurometropool, BAW Billiet Art Works, Carpentier, Wever & Ducré, TEN, Waak. 
  • Zicht op de toekomst wordt concreet met 3D-elementen uit beton en QR-codes. Pilipili (Kortrijk) ging aan de slag rond de vraag: hoe kun je een fysieke plek in relatie plaatsen met verleden of toekomst? Modulaire betonelementen uit een 3D-printer worden opgesteld op plaatsen waar ze via doorzichten een nieuw perspectief creëren. Gebruikers kunnen door de gaten kijken en meer te weten komen via QR-codes. Dit project is nog in ontwikkeling. 
  • Een mobipunt is een plaats waar verschillende functies elkaar ontmoeten. Het punt is ingericht om op kleinschalig niveau multimodaal vervoer mogelijk te maken en te promoten. Yellow Window (Antwerpen) bedacht samen met o.a. Menen, Zwevegem, Lendelede en Harelbeke een oplossing voor vragen rond veiligheid, herkenbaarheid, informatie, comfort en multimodaliteit. Tegelijk faciliteert het volume bijkomende functies. In 2022 worden op vier plaatsen in de regio toonmodellen geïnstalleerd, in verschillende configuraties.