Uiteraard digitaal

kantoren leiedal buitenkant

Pijlers om in de toekomst op verder te bouwen

De technologische en digitale revolutie gaat snel en vraagt onze uitdrukkelijke aandacht want ze biedt veel kansen en opportuniteiten in elk aspect van werken, wonen, leren en leven. Data en informatie zijn hierbij heel belangrijke sleutels die gebruikt worden voor analyse, prospectie, ontwikkeling, dienstverlening, beleidsondersteuning … Om data maximaal en structureel aan te wenden en te verankeren in de interne werking en te gebruiken als instrument bij beleidsbeslissingen moeten we onze datamaturiteit verhogen en de sprong maken naar een digitale datagedreven organisatie. De huidige bouwstenen van Digidal, het DRK- en GIS-platform moeten hiervoor verder geoptimaliseerd, uitgebreid en geïntegreerd worden met het centraal dataplatform. 

LDAAS- platform

Binnen het LDAAS-platform verzamelt, actualiseert, verwerkt en deelt Leiedal data om ze voor meerdere toepassingen beschikbaar te stellen. Op die manier creëert ze een toekomstgerichte data-dienstverlening: Leiedal Data as a Service.  

  • Data verzamelen: verschillende types data (GIS, IoT, statistieken …) worden verzameld, aangemaakt en opgeslagen in een centrale datahub.   
  • Data actualiseren: bij het verzamelen van de data streven we er naar om regionale kwalitatieve data uniform op te slaan en geautomatiseerd up-to-date te houden.  
  • Verwerken tot informatie en kennis: Door de data te bundelen, verbanden te leggen en te analyseren wordt er meerwaarde gecreëerd en inzichten verworven.   • Data delen: Om de flexibiliteit te verhogen en het hergebruik van de data te stimuleren worden verschillende portalen opzet om de data te delen (GIS-portaal, API-portaal en opendataportaal) en modules ontwikkeld om correct gebruik en snelle integratie (bv. in de gemeentelijke websites) mogelijk te maken.   

   

In 2021 realiseerde Leiedal het API-platform. Dit wordt ingezet bij de ontwikkeling van nieuwe projecten. De verschillende datastromen en diverse bouwstenen werden verder geïntegreerd zodat data op verschillende manieren en voor verschillende diensten gedeeld kunnen worden. Dit leidde in 2021 onder meer tot de ontwikkeling van de generieke kaartmodule die het mogelijk maakt om eenvoudig en toch op maat kaarten te integreren in de diverse websites op het DRK-platform. Tot slot werden de nodige acties ondernomen om de gecentraliseerde datahub verder te concretiseren.  

DRK-platform   

In nauwe samenwerking en overleg met haar vennoten bouwt en ondersteunt Leiedal al meer dan 25 jaar de websites van de lokale besturen en partners in de regio. Deze unieke aanpak maakt onze steden, gemeenten en regio digitaal snel en efficiënt. Het DRK-platform (Digitale Regio Kortrijk) vormt voor de vele burgers, klanten en bezoekers de digitale toegang tot dienstverlening en communicatie vanuit de gemeentebesturen. 

   

Een aantal ontwikkelingen die in 2021 gerealiseerd werden op het DRK-platform zijn de invoering van de DRK-builder wat de webredacteurs meer vrijheid en flexibiliteit biedt bij het opmaken van webpagina’s, de generieke kaarttoepassing gebaseerd op het LDAAS-platform, de optimalisatie van de zoekmachine, voorbereidende stappen voor de overstap naar Drupal 9, de introductie van Google Tag Manager, de lancering van diverse gemeentelijke en regionale websites, verschillende integraties van externe partners, 20 algemene platform updates, de opvolging van 519 logs via het ticketsysteem (JIRA) dat zorgt voor een verdere professionalisering van de dienstverlening naar de gemeenten, de verdere uitrol van Mijn Burgerprofiel… Daarnaast implementeerde Leiedal voor Avelgem, Deerlijk en Kortrijk de nieuwe huisstijlen in de gemeentelijke websites. Om de samenwerking rond het DRK-platform te maximaliseren, organiseerde Leiedal onder meer vijf DRK-bijeenkomsten, zeven workshops voor webredacteurs en diverse beleidsgroepen. 

GIS-platform

De bestaande GIS-infrastructuur bestaat uit verschillende software-componenten die het mogelijk maken data te analyseren, te bewerken en te converteren (FME-software), data te stockeren in een databank en aan te bieden als dataservice (ArcGIS-server); en data te bundelen in een online geoloket (Geocortex). De verschillende componenten zijn samen gekend zijn onder de naam GOVMAPS. Deze infrastructuur kreeg in 2021 een update, een verdere integratie met het LDAAS-platform kreeg vorm en de eerste stappen werden gezet voor de opbouw van een GIS-portaal waarbij de diverse mogelijkheden uitgetest werden. 

  

Twee belangrijke databronnen, de 360°-straatbeelden met een lidar-puntenwolk en gedetailleerde orthofoto’s, werden geëvalueerd en regionaal verder afgestemd. Dit zal leiden tot nieuwe inwinningen in 2022 maar ook tot een nieuw traject voor de uitrol van de nieuwe data: inwinning, opzet software, opleiding, uitrol binnen bestuur en de verschillende diensten.  

De GIS-componenten worden continu ingezet voor verschillende lopende projecten, zowel van Leiedal zelf als van de lokale besturen. In 2021 is specifiek gewerkt op onder meer het openruimteplan, Bakens van Bomen, het masterplan Avelgem…  

Overige platformen

Naast de basisplatformen, die voor meerdere projecten worden ingezet, ontwikkelde Leiedal de afgelopen jaren nog enkele specifieke projectgerelateerde platformen. Deze werden in 2021 verder uitgewerkt:  

  • De Renovatietool werd op punt gezet om de opschaling en rapportering binnen het SUPRA-project (renovatiebegeleiding) zo vlot mogelijk te laten verlopen 
  • De API van de Bedrijvengids 
  • Zerkzoeker: management en nieuwe implementatie in Kuurne 
  • … 

Digitale ontwikkeling

Digidal ontwikkelde en beheerde heel wat projectwebsites zoals een regionale website voor Open Monumentendag, websites voor de Public Design Guide, LECSEA, het Energiehuis WarmerWonen, CC Het Spoor (Harelbeke) … Voor de vernieuwing van de toeristische website van de stad Kortrijk werden de nodige fundamenten gelegd. 

Op technisch vlak werd een upgrade van Drupal uitgevoerd op de projectomgeving en werden 152 vragen om ondersteuning van de projectbeheerders van de websites opgenomen.   

Digidal bood verder ondersteuning bij diverse projecten en de ontwikkeling van tools zoals het mobiliteitsdashboard ten dienste van de Mobiliteitscoach in het kader van SHARE-North (Interreg NSR) en het opzetten van de Vaxpo-website. 

   

Op Europees vlak was Digidal onder meer actief bij het verlengde project CORA (Interreg NSR) dat een zogenaamde smart rural journey beoogt om in zeven stappen samen met de betrokken gemeenten een concreet digitaal actieplan te realiseren. Binnen COM3 organiseerden Leiedal en de projectpartners een workshopreeks voor lokale besturen, bedrijven en ontwerpers onder de noemer ‘building competencies for competitive companies’. Binnen het EFRO-project LocusFocus concretiseren Leiedal en de projectpartners het concept ‘data’ om de informatie hieruit toe te passen in een applicatie die gericht is op slim/datagedreven locatieadvies vanuit lokale overheden aan bedrijven en ondernemers.  

Kennis-, beleids- & werkgroepen, workshops

De experten van Digidal begeleidden en volgden diverse werkgroepen en stuurgroepen met een uitgesproken digitale focus op in 2021. Daarbij onder meer City of Things (IoT gestuurde mobipunten), workshops COM3, de werkgroep data en technologie van VLINTER, de werkgroep Digitale Regio Kortrijk, de werkgroep Single Digitale Gateway, de beleidsgroep Digitale Regio Kortrijk, de stuurgroep lokaal e-gouvernement van V-ICT-OR, VVSG-infosessies zoals Vlaanderen Radicaal Digitaal, Gemeente zonder Gemeentehuis … 

Systeembeheer

De bestaande vaste telefonie oplossing was verouderd, niet gebruiksvriendelijk naar beheer toe en niet compatibel met het thuiswerken. Een modernere oplossing werd geselecteerd en geïmplementeerd op basis van 3CX. De meeste vaste telefoontoestellen werden vervangen door een app die op de smartphone en/of computer kan geïnstalleerd worden. Dit maakt telefoneren een pak makkelijker en efficiënter bij thuiswerk. 

  

Het wifinetwerk van Leiedal werd in 2021 verder geoptimaliseerd. Op het wifinetwerk werd een flexibele manier van authenticeren geactiveerd (Clearpass). Deze resulteerde in een sterke verhoging van de netwerksnelheid op wifi. 

Naar aanleiding van de vervanging van de kopiemachines, werd Canon Uniflow cloud printing aangekocht om het printen (i) veiliger en gebruiksvriendelijker te maken; (ii) het printgebruik te rationaliseren en (iii) de administratieve afhandeling bij doorrekening van het printverbruik eenvoudiger te maken.  



In het kader van de COVID-19 gezondheidsaanbevelingen werden 27 slimme luchtkwaliteitssensoren (Renson Sense) aangekocht en over wifi verbonden met een cloud monitoring platform. De toestellen meten verschillende parameters gelinkt aan lucht- en omgevingskwaliteit. 

  

In 2020 werd het Nimble schijfopslagsysteem (SAN) vervangen door een Dell/EMC SCv3020. Dit type werd onder meer gekozen omwille van de mogelijkheid om de data synchroon te kunnen repliceren over twee locaties. In 2021 werd van dit type storage systeem het complementair systeem geïnstalleerd in het backup datacenter (gehost bij stad Kortrijk). Doordat alle data en systemen nu op elk moment op twee locaties aanwezig en up-to-date zijn, worden het gegevensverlies en de hersteltijd (RPO en RTO) bij een zwaar incident op Leiedal sterk gereduceerd.  

  

Begin 2021 werd overgeschakeld van het basis Office365-pakket (business basic), naar business standard. Dit liet toe om het verouderde Office2016-pakket up te graden en een beter samenspel met andere toepassingen (zoals SharePoint) toe te laten. Mede door de upgrade kunnen cloudgebaseerde beheerstools worden ingezet voor die toestellen die vaak van thuis uit aangesloten zijn, en waar de klassieke beheerstools minder vat op hebben. 

  

Leiedal sloot in 2021 aan op een nieuwe snelle 2.5 gbit/s glasvezelverbinding via de Zweedse partner VX als POC voor het “open access glasvezel” traject. In eerste instantie wordt deze aangewend als backup voor de bestaande Belnet-glasvezelverbinding en kleinere toepassingen.  

  

Een nieuwe externe IT-partner met bijzondere kennis over zowel netwerking en security als Microsoft gebaseerde cloudtechnologie werd geconsulteerd. Ter ondersteuning van de IT-support en het systeembeheer werd een extra medewerker aangeworven.

Cyberveiligheid & Algemene Verordening Gegevensbescherming

De steeds snellere digitalisering toont aan dat digitale dienstverlening en data steeds belangrijker worden, maar ook dat we veel aandacht moeten besteden aan de veiligheid van de data en de gegevens. Dagelijks bereiken ons berichten over gelekte digitale data, zowel persoonlijke als bedrijfsgevoelige. 

Het up-to-date houden van de IT-architectuur van Leiedal is ook in 2021 de sleutel geweest voor de bedrijfscontinuïteit in deze periode van intensief thuiswerken. In 2021 bleef de focus op het veilig delen van persoonsgegevens binnen samenwerkingsverbanden. De aanjager daarvan was eens te meer de coronapandemie. Leiedal en haar huispartners zijn daar met diverse hoedanigheden nauw bij betrokken geweest. Zowel in de contacttracing als in de vaccinatiecampagnes was correcte data-verzameling en -uitwisseling met diverse instanties essentieel. De contractuele verantwoordelijkheden daarbij op een afdoende maar minimale manier afdekken bleek een leerrijke ervaring. Deze ervaringen worden 1 op 1 meegenomen als hefboom voor interne projecten – waaronder bijvoorbeeld de IT-architectuur rond de renovatieprojecten. De gevolgen van het arrest van het Europees Hof van Justitie “Schrems II” zijn dit jaar duidelijk geworden en deze strekken zich ook uit tot in Leiedal. De nodige veranderingstrajecten werden in deze periode geïnitieerd.