Ontwerpkracht en verbeeldend vermogen

Fietskaart contrei live 2020

Inspirerende visualisaties en de stappen naar een virtual twin

3D-basis: Virtual twin generator 

Om op een nog kwalitatievere manier aan ruimtelijk ontwerpend onderzoek te kunnen doen is er nood aan representatieve 3D-omgevingen (ook gekend als digital twins). De mogelijkheden die reeds eind 2020 werden ontwikkeld om sneller tot een virtuele kopie te kunnen komen voor een bepaalde site werden in 2021 verder op punt gezet en aangewend voor tal van onderzoeksvragen. Deze kennis werd ook ingezet voor het project C2L3Play (Interreg Fra-Wall-Vla) en zodoende ook verder uitgediept voor onze regio. 

3D-ontwerp en analyse: enkele cases 

3D-visualisatie leidt telkens tot meer inzicht voor ontwerper/architect/beleidsmaker/burger/aannemer en is tegelijk een veelzijdig en toekomstgericht medium voor integrale communicatie tussen alle betrokken partijen. Dit gaat op voor: 

  • het vergelijken van verschillende ontwerpscenario’s en het in beeld brengen van complexe faseringen (cf. Campus Wevelgem) 
  • het uitwerken van een verdichtingsstrategie zodoende dat schaal, proportie, lichten en zichten kunnen beoordeeld worden in functie van uitbreidingsvragen (cf. Hoog Kortrijk/Kennedypark) 
  • Het conceptueel verbeelden van een onthardingsproject (cf. regionale onthardingsstrategie) 
  • Het openleggen van een beek op meerdere plaatsen met bijhorend landschapsontwerp (cf. Gaverbeek ter hoogte van de KSA en Collegewijk in Harelbeke, de hippodroom in Waregem) 
  • Het visualiseren van potentiële inrichtingen in de vorm van 3D-verdiepingsplannen (cf. Transfo) 
  • Of het inzichtelijk maken van conceptschetsen (cf. Masterplan Avelgem) 

3D-communicatie: een integraal proces 

Dankzij de integratie van nieuwe software en technieken is het nu ook haalbaar om 3D-ontwerp en verbeelding over het volledige ontwerpproces te laten samengaan. Door het ontwerp quasi in zijn volledigheid in 3D uit te tekenen kan het ook vanuit meerdere standpunten bekeken en aangepast worden. Zodoende ontstaat er een up-to-date 3D-plan overheen alle fases van het project. Waarbij er op verschillende momenten kwalitatieve (virtual reality) renders kunnen gemaakt worden wanneer dat gewenst is. Deze kunnen op locatie, door middel van een nieuw ontwikkelde stijlvolle Leiedal-totem, fysiek gepresenteerd worden. Maar daar bovenop kunnen zij ook eenvoudig via QR-code of URL 

digitaal beschikbaar gesteld worden via de Leiedal- (of gemeentelijke) websites (cf. www.leiedal.be/collegewijk). 

Digitale Stedenbouwkundige Informatie 

In 2021 is het platform voor Digitale Stedenbouwkundige Informatie (DSI) verder ontwikkeld. Zo is de aanmaak en de uitwisseling van deelpercelen die in aanmerking komen voor een planbatenheffing volledig in het DSI-platform geïntegreerd. Ook alle evoluties die gepaard gaan met de nieuwe procedures zoals de HOV-procedure en de vertaalslag naar een zo digitaal mogelijke werkingswijze, werden steeds nauwgezet geïmplementeerd. Leiedal hield steeds proactief de vinger aan de pols en adviseerde het Departement Omgeving via haar bijdrages aan het gebruikersoverleg. 

In 2021 hielp Leiedal alle bestaande ruimtelijke plannen van de gemeente Spiere-Helkijn op te laden naar het DSI-platform. Ze stond in voor de aanmaak van de nodige digitale bestanden waardoor alle bestaande plannen voldeden aan de DSI-richtlijn, waarbij ze tegelijkertijd een GRB-migratie (Grootschalig Referentie Bestand) hebben ondergaan. 

Groenmonitor  

De groenmonitor Zuid-West-Vlaanderen is een geografische databank met alle bestaande en toekomstige gebieden met een ‘groene’ invulling. De gebieden hebben een minimale oppervlakte en zijn gecategoriseerd en aangevuld met extra attributen. In 2020 leverde Leiedal de eerste versie van de monitor op (de nulmeting) en zijn er heel wat analyses gemaakt die inzicht verschaffen in de ruimtelijke spreiding van het groenareaal. In 2021 werd de groenmonitor aangevuld met nieuwe groengebieden die de afgelopen twee jaar zijn ontwikkeld.