Erfgoedmysteries: op de taart met Marieke De Maré - S02E01

campagnebeeld podcast regionale erfgoedmysteries banner V2

Hoe komt de 5-jarige Emma aan schoenmaat 168? 

In de eerste aflevering van het tweede seizoen is Marieke te gast bij Bolwerk. Ze ontmoet er Ruben en Servaas van Bolwerk, Frea van Histories én kleine Emma. Emma torent met haar 5m10 boven het gezelschap uit. Deze aflevering neemt ons mee naar de wondere wereld van de reuzen. De reuzencultuur wordt in Vlaanderen - letterlijk en figuurlijk - gedragen door heel wat vrijwilligers. Reuzenkind Emma zette in 2018 haar eerste voorzichtige stapjes door de Kortrijkse straten. Een reus wordt geboren, niet gemaakt. Hier met het atelier van Bolwerk als spreekwoordelijke baarmoeder. Kleine Emma staat symbool voor een gemeenschap, een groep mensen staat achter de reus en verzorgt ze. Stap mee in de voetsporen van de reus! 

Frea Vancraeynest is stafmedewerker bij Histories vzw. Histories focust als dienstverlenende organisaite op de vele erfgoedvrijwilligers in Vlaanderen en Brussel. De vzw neemt een actieve rol op voor erfgoedpraktijken als heemkunde, familiekunde en cultuur van alledag. 

Ruben Benoit en Servaas Benoit zijn respectievelijk regisseur en chef d’atelier bij Bolwerk. Bolwerk is een atelier, een publiek huis en een productiehuis. Een culturele vrijhaven die inzet op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie. Gelijkgestemden die samen een idee willen realiseren, kunnen elkaar bij Bolwerk vinden, inspireren of ondersteunen. 

Kleine Emma is een stadsreus uit Kortrijk. De reus werd voorgesteld tijdens Sinksen 2018. Het team van Bolwerk bedacht het concept van de reus, gebruikmakend van uitgekiende technieken en besturingssystemen. Letterzetters Jonas Buryneel en coauteurs Sien Demuynck en Thomas Jacques herschreven het verhaal van ‘oude reuzen’ Manten en Kalle - en hun dochter Emma. Het project rond kleine Emma werd als goede praktijk ingediend en weerhouden binnen de oproep ‘Cultureel erfgoed in actie’. 

De reuzencultuur verwijst naar het gebruik om met metershoge poppen allerlei optochten en evenementen op te luisteren en alle technieken, betekenissen en rituelen die daarmee gepaard gaan. De oudste reuzen dateren uit de 12e eeuw. Reuzen in Vlaanderen zijn vandaag wijdverspreid, met een populatie van zo’n 800 à 1000 reuzen, of 2 à 3 reuzen per gemeente. De reuzencultuur in Vlaanderen heeft een plekje op de inventaris Immaterieel Erfgoed Vlaanderen

Deze podcast van de hand van Marieke De Maré serveert je inspirerende erfgoedverhalen met een lekker stukje taart. De reeks werd gemaakt in opdracht van Intercommunale Leiedal en erfgoed zuidwest, met steun van de Vlaamse overheid.