Masterplan Avelgem: Scheldemeersen
Dit gebied bevindt zich op de grens van het centrum van Avelgem met de Scheldemeersen en de vallei van de Rijtgracht. In eerdere studies werd dat gebied ook wel het koppelingsgebied genoemd. Door zijn specifieke ligging, de publieke functies en de beeldbepalende gebouwen die er staan, biedt het gebied heel wat mogelijkheden. Wat ook duidelijk is: aan de zijde van het centrum kijkt het plangebied bijna uitsluitend op de achterkanten van woningen of garages. Voor de gemeente moet dit net het gezicht richting de Scheldemeersen worden, waardoor we kunnen nadenken over twee bouwvolumes die op de Scheldevallei uitkijken.
De nieuwe bibliotheek wordt niet langer in een van deze volumes voorzien, maar in de Scheldeburcht. Aangezien het culturele zwaartepunt van de gemeente vandaag rond de kerk, de Spikkerelle en de Scheldeburcht ligt, is dat een logische keuze. Deze beslissing schenkt ruimte aan een woonontwikkeling, waarvan het rechtervolume dwars op de Leopoldstraat wordt geplaatst en zo ook de trage doorsteek vanuit de Leopoldstraat richting de Scheldemeersen een gezicht geeft. Een woonontwikkeling kan voor een gevarieerde en levendige sfeer zorgen, zeker als wordt nagedacht over alternatieve functies op de gelijkvloerse verdieping. De trage doorsteken tot slot, die vanuit het centrum naar de Scheldemeersen worden doorgetrokken, dienen op een doordachte manier aan de bestaande padenstructuur gekoppeld te worden. Niet enkel de oost-westelijke doorsteken kunnen de trage weggebruiker meer comfort bieden, ook de noord-zuidas moet worden uitgebreid. Zo is het ook de bedoeling om het fietspad langs de Rijtgracht in het koppelingsgebied uit te breiden, in eerste instantie in zuidelijke richting. Parkeerruimte blijft voorzien, en alle bestaande en toekomstige functies zullen vlot bereikbaar blijven. De parking wordt op zo’n manier ingericht dat de bestaande waardevolle bomen zo veel mogelijk kunnen worden behouden.
Rond de kerk zal de publieke ruimte op zo’n manier worden aangelegd dat ze op bepaalde momenten dienst kan doen als extra parking, maar - wanneer dat niet nodig is - niet de uitstraling van een parking heeft. Dankzij een kwalitatievere aanleg kan de ‘parking’ zo ingezet worden als multifunctionele publieke ruimte (evenementenplein, markt, festival …).