Wie heeft de zuinigste voet van Zuid-West-Vlaanderen?

1 elektrische deelwagen, 5 uitdagers. Vanaf februari gaan de steden en gemeenten Harelbeke, Kuurne, Menen, Waregem en Wevelgem op zoek naar de zuinigste voet van Zuid-West-Vlaanderen. Een parcours op neutraal terrein zo snel maar tegelijk zo economisch mogelijk afleggen, daar draait het om. De inzet: eeuwige regionale roem. Iedere maand stellen we een kandidaat aan jullie voor. Volg hun prestaties én de toptijden hier mee op de voet... 

Vanaf eind januari 2020 zullen er in de vijf vermelde steden en gemeenten 17 elektrische deelwagens rondrijden. Terwijl autodelen in de centrumgebieden van Zuid-West-Vlaanderen gestaag zijn ingang vindt, hopen partners Leiedal, Autodelen.net en FOX Share nu ook iets meer perifere en landelijke gebieden te bereiken. Het uiteindelijke doel: zoveel mogelijk inwoners overtuigen om een (elektrische) auto te delen. De uitstoot van het verkeer in ons land is immers een van de grootste uitdagingen voor het klimaatbeleid. In Zuid-West-Vlaanderen is het verkeer zelfs verantwoordelijk voor 35% van alle CO2-uitstoot. Om deze uitdaging aan te gaan nam Intercommunale Leiedal het voortouw om de inwoners van de streek voor hun lokale verplaatsingen duurzame alternatieven aan te bieden. De 17 elektrische wagens zijn een initiatief van het Lokaal Klimaatproject, waarvoor Leiedal de handen in elkaar slaat met Autodelen.net en FOX Share, en waarvoor het financiële steun van de Vlaamse overheid krijgt. Behalve de CO2-reductie heeft autodelen een pak andere - sociale en economische - voordelen. Die worden via de regionale communicatiecampagne Mobiliteit is delen nog eens extra in de verf gezet. Autodelen vermindert het aantal auto’s op straat, waardoor ook de parkeerdruk afneemt. Een gedeelde auto vervangt al snel 5 tot 10 privéwagens. Bovendien worden ook de kosten van de wagen gedeeld, wat het prijskaartje voor het gebruik van een wagen aanzienlijk terugdringt. Als de deelwagens dan ook nog eens elektrisch rijden, is het resultaat een duurzaam, flexibel en goedkoop alternatief voor individueel wagenbezit. 

 

Herbekijk de infosessie

De kandidaten

Omdat iemand de eerste moet zijn, mag Tijs voor Harelbeke een eerste richttijd neerzetten. Ontdek via zijn button hieronder hoe hij het ervan af heeft gebracht (video). De andere kandidaten komen de volgende weken aan de beurt, in deze volgorde: Henk, Maria, Patrick en Annelies. Dat de zuinigste voet moge winnen! 

Tussenstand

logostrip mobiliteit is delen videocampagne v2