MoFu - IJzerwinkel Huib Hoste - Arte-Factum - Andrea Uváčiková, Zuzana Bartošová

Wervik - ijzerwinkel Huib Hoste Architectenwoning ModernisImmo

De IJzerwinkel van Huib Hoste is een pareltje in de modernistische architectuur en dateert uit 1920. Het is een van de eerste modernistische gebouwen van het land en de eerste toepassing in België van een betonnen skelet in winkelbouw. De eigenaars, Keizo Yakusiji en Els Mertens, samen het ontwerpbureau Atelier Ke creëren een open co-atelier en culturele uitwisselingsplaats voor Europese en Japanse ambachtslieden.

Arte-Factum, het project van de Tsjechische kunstenaars Andrea Uváčiková en Zuzana Bartošová is een interpretatie van de vormentaal van de ijzerwinkel, die in de loop der jaren veranderingen heeft ondergaan. Andrea en Zuzana zetten de ontwikkeling van de uitwendige kenmerken van het gebouw in de verf en leggen de link met de praktische werking en de interne context van de winkel. Zo plaatsen ze de modernistische eigenschappen van het gebouw in het juiste kader.

Ze selecteerden architecturaal interessante delen van het gebouw uit, zowel van buiten als van binnen, en maakten daarvan 3D-modellen. Daarmee creëerden ze een reeks objecten die doorgaan voor museumstukken, en de architectuur van hun tentoonstelling werd ook in die stijl opgevat. De objecten of artefacten kregen een QR-code die de functie aannam van een label, te vergelijken met wat je in een museum te zien krijgt. Toch verschijnt er via de QR-code geen bijschrift, maar een link naar een stukje animatie dat werkt met de visuele vormleer van het artefact.

Expo in Kaunas, Culturele Hoofdstad van Europa 2022

Momenteel is Arte-Factum te bewonderen op de toonaangevende internationale tentoonstelling Modernism for the Future 360 365 in het voormalige Postgebouw van Kaunas (Litouwen). De expo werd plechtig geopend door de premier en de minister van cultuur van Litouwen naar aanleiding van de inhuldiging van Kaunas als Europese Culturele Hoofdstad 2022.

 

Meer over de IJzerwinkel van Huib Hoste / More about the Hardware Store Building of Huib Hoste

Volg het werk van Andrea en Zuzana via www.works.io/andrea-uvacikova-zuzana-bartosova

Meer over Andrea Uvacikova en Zuzana Bartosova en het project / More about Andrea Uvacikova and Zuzana Bartosova and the project

Arte-Factum, the project of Czech artists Andrea Uváčiková en Zuzana Bartošová, is based on the morphology of the Hardware store building, which has undergone changes over the years. Their goal is to point out the development of the external features of the building (external features), but also the connection with the purpose for which the building was used (internal context). They want to relate the modernist features that the building bears to the ideas of modernity (in general) through contextualization.

The chose architecturally interesting parts of the exterior and interior of the building, from which they plan to create scale 3D models from original materials (concrete, glass, etc.). This will create a series of models that act as museum artifacts, and the architecture of our exhibition is also conceived in this style. The artifacts will added QR codes, which take over the function of "labels" for works, similar to what is the case in museums. After displaying the QR code, however, a caption does not appear, but a link to an animation that works with the visual morphology of a particular artifact. Animation acts at first as games (literally referring to them somewhere - tetris), but over time their original meaning, transformation, or more general context to the ideas of modernism that they mediate begins to appear.

MoFu Arte-Factum IJzerwinkel
MoFu Arte-Factum IJzerwinkel 2
MoFu Arte-Factum IJzerwinkel 3
MoFu Arte-Factum IJzerwinkel 4
Logo Modernism for the Future