De Litouwse stad Kaunas is in 2022 Europese Culturele Hoofdstad. Samen met Kaunas, het Instituut voor Culturele Strategie (CSI, Lviv, Oekraïne) en Industra Art (Brno, Tsjechië) laat Intercommunale Leiedal kunstenaars reflecteren op modernistische architectuur binnen het Creative Europe-project Modernism for the Future 360/365.

Het modernisme is een van de sterkste recente verhalen in Europa op het vlak van cultuur en architectuur, een beweging die Europese regio’s verbindt. Toch zien wij nog steeds onontgonnen kansen voor interculturele dialoog, culturele identiteit en toekomstbestendig hergebruik van onroerend erfgoed. We betrekken zowel lokale besturen, kunstenaars, eigenaars, gebruikers, experten als het bredere publiek.

De kunstenaars-onderzoekers ontwikkelen met hun artistiek project een interpretatie van de gebouwen in kwestie als aanzet voor een holistische aanpak van duurzaamheid en een dialoog over het belang van modernistisch erfgoed voor deze en volgende generaties.

De internationale jury selecteerde intussen 16 artistieke projecten. Twee kunstenaars gaan tussen 1 februari en 30 april 2021 aan de slag in de regio met Villa Gaverzicht in Waregem en het Joegoslaviëpaviljoen in Wevelgem. Tussen 1 mei en 30 juli 2021 gaan twee buitenlandse kunstenaars aan de slag met de IJzerwinkel in Wervik en de Verrijzeniskapel in Kortrijk. Zelf sturen we ook kunstenaars uit naar Kaunas en Brno: Erich Weiss en Malgorzata Maria Olchowska. De resultaten van de 16 werken worden in januari 2022 voorgesteld tijdens het openingsmoment van Kaunas als Culturele Hoofdstad 2022. 

Logostrip Modernism for the Future

Bram Lattré

Bram Lattré
stedenbouwkundig ontwerper