Groen licht voor woonzone Bergkapel-Lendelede

Wie bouwplannen koestert of een nieuwe woonst wenst te kopen, is in Lendelede aan het goede adres. Onder een stralende herfstzon startte aannemer APK Group uit Langemark-Poelkapelle op donderdag 17 oktober met de infrastructuurwerken voor het nieuwe woonproject Bergkapel in de Gemeente Lendelede. Projectmedewerkers van Intercommunale Leiedal, het CBS van Lendelede, de ontwerper MAARCH en het studiebureau Ara keken goedkeurend toe. Vanaf eind 2020 zal een 50-tal gezinnen er zijn eigen woondroom kunnen realiseren. 

lendelede_-_bergkapel_-_persmoment_17_oktober_2019_10

De natuur als buur

Het project draagt de naam ‘Bergkapel’, genoemd naar de vlakbij gelegen kapel. Het nieuwe woonerf is uitstekend gelegen, tussen de Heulsestraat en de Kuurnsestraat, op wandelafstand van het dorpsplein en vlakbij de toegangspoort van het toekomstige recreatieve groengebied.

Bergkapel combineert rust, groen en privacy met alle voordelen van wonen nabij het centrum. Bergkapel staat voor duurzaam toekomstgericht wonen. Alleen plaatselijk verkeer komt er in. Bezoekers parkeren bij de ingang aan het kruispunt Heulsestraat-Langemuntelaan-Bergkapel Nieuwe fiets- en wandelpaden zorgen voor een vlotte verbinding met de dorpskern. De parktuin en de inrichting van de publieke ruimte met zitbanken en veel groen creëren aangename ontmoetingsplekken, zuurstof om te wonen en te leven.

Een duurzaam woonerf

De twee wadi’s bij de ingang fungeren als opvang- en bufferbekkens voor het hemelwater, afkomstig van het woonerf. Ook op de private bouwkavels wordt het hergebruik van hemelwater gestimuleerd.

Bij de aanleg van het openbare domein is maximaal gestreefd naar een groene, aantrekkelijke en kindvriendelijke buurt. Een 15-tal bestaande waardevolle bomen behoudt zijn vaste stek op het woonerf, aangevuld met nieuwe streekeigen hoogstam, gemengde hagen, bloemenweides en grasland. De diepere delen van de wadi’s krijgen hogere vegetatie, om de toegankelijkheid te beperken. Na verloop van tijd zal een gevarieerde begroeiing van overjarige kruiden ontstaan die in de zomer een bloemrijk kleurenpallet vormen.

bergkapel_-_toegang_langs_wadi_0

Start werken

Het ontwerpdossier voor de infrastructuurwerken voor de aanleg van de openbare ruimte werd opgemaakt door het ontwerpteam van Maarch, de uitvoering van de werken werd gegund aan APK Wegenbouw uit Langemark-Poelkapelle. Op donderdag 17 oktober startten aannemer APK en studiebureau ARA met de infrastructuurwerken. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de werken ongeveer negen maanden in beslag nemen, gevolgd door de aanleg van de nutsleidingen, de omgeving en het groen. Na voltooiing van de wegeniswerken in het jaar 2020 kunnen de eerste verkoopaktes voor de bouwkavels behandeld worden. Eind dit jaar zullen alle kandidaturen nog worden geactualiseerd en wordt het verkooptraject opgestart.

Wonen op maat, een gedifferentieerd aanbod

Op dit nieuwe woonproject vinden zowel bouwers als kopers hun gading. Leiedal verkoopt er 17 ruime bouwkavels voor alleenstaande en koppelbouwwoningen. De vormgeving van de verkaveling is eenvoudig en strak, met veel aandacht voor groen. Samen met de tien architecten uit de architectenpool streeft Leiedal naar een hedendaagse look. Elke bouwheer kiest zijn persoonlijke architect uit de architectenpool en bouwt zijn droomwoning volgens eigen wensen en budget, uiteraard rekening houdend met de verkavelingsvoorschriften.

Naast de bouwkavels komt er een beperkt aanbod sociale woningen langs de Kuurnsestraat. Momenteel loopt de selectieprocedure voor de aanstelling van een private partner/promotor die via een publiek-private samenwerking zal instaan voor de realisatie van een aantal appartementen en/ of koopwoningen langs de Heulsestraat en de invulling voor de zone voor gestapeld wonen grenzend aan het achterliggende groengebied.

Meer info 

Vragen verkoop? petra.decant@leiedal.be 

 

Published on 12/09/2019 - 13:52