Herbergt iconische La Diligence straks nieuwe eigenaar?

banner dilligence

Op de hoek van de Doornikseweg en de Stationsstraat in Helkijn staat een historische herberg, La Diligence. Op vraag van de gemeente Spiere-Helkijn kocht Leiedal het karaktervolle goed al in 2019 aan. De streekontwikkelaar voerde intussen ontwerpende onderzoeken naar mogelijke nieuwe invullingen voor deze beeldbepalende locatie in het hart van deelgemeente Helkijn. Vandaag gaat Leiedal diligent op zoek naar een koper-investeerder die deze markante plek nieuw leven wil inblazen.

zicht op la diligence uit de lucht

Het authentieke hoekpand dateert uit het begin van de 20e eeuw en staat sinds 2019 leeg. Toch heeft het zijn ziel nooit verloren. De totale site is 1986 m² groot en omvat naast het bijzondere hoekpand ook een feestzaal met aanhorigheden en een achterliggend onbebouwd perceel. De bebouwde oppervlakte bedraagt ongeveer 600 m². Heel wat ruimte dus om iets mee te doen.

Karakter nooit verdwenen uit historisch verblijf

De herberg op de hoek is gebouwd in rode baksteen, verfraaid met typische spaarnissen en gele sierbaksteen. Hij heeft licht getoogde en segmentboogvormige muuropeningen voorzien van een borstwering. Net vanwege die bijzondere architecturale kenmerken is het hoekpand opgenomen in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed. Bij de verkoop en daaropvolgende nieuwe invulling wil Leiedal daarom minstens de voorgevel van het gebouw behouden.  

De locatie kreeg een stedenbouwkundige bestemming als woongebied, en dus biedt ze zeker mogelijkheden voor een vernieuwend (woon)project. Dat project zal op zijn beurt bijdragen tot de kernversterking van Helkijn en dit unieke, bouwkundige erfgoedpand tegelijk weer tot leven wekken. Intercommunale Leiedal gaat vandaag op zoek naar een creatieve koper die deze uitdaging wil aangaan.

Geïnteresseerd?

Alle nuttige info over La Diligence is samengevat in een verkoopdossier. Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen het integrale dossier, met plannen en attesten, vrijblijvend opvragen via  https://www.leiedal.be/la-diligence-tekoop. Voorstellen en biedingen kunnen ingediend worden tot uiterlijk 29 maart 2024 om 12.00 uur. 

Published on 01/30/2024 - 09:28