Verbeeld de ruimte

Tribune in Anzegem bij de parking van de nieuwe kerk

Tijdelijke tribunes als actie voor vergroening & ontmoeting

Waar stonden deze tribunes en wie plaatste ze?

In zes lokaliteiten in Zuid-West-Vlaanderen stond van 11 december tot 16 januari een compacte tribune op een openbare plaats. De tribune was een idee uitgewerkt door derdejaarsstudenten Netwerkeconomie Howest (campus Kortrijk), met de hulp van Leiedal en de steun van Departement Omgeving. 

Via een oproep aan de lokale besturen werden tijdens de zomer van '23 zes locaties geselecteerd. Zo vond je ze zowel op (verharde) centrale plaatsen in de dorpskern als op enkele meer verrassende centrale plaatsen binnen de stad of gemeente. 


Onderstaande plaatsen kregen een tijdelijke tribune:

- Anzegem (Vichte): kerkplein 
- Harelbeke: hoek Groot-Brittanjelaan, tegenover bassischool De Vleugel
- Kuurne: vlak bij de Sint-Pieterskerk
- Spiere-Helkijn: Robecijnplein
- Wevelgem: hoek Kozakstraat en Kweekstraat
- Zwevegem: Theophiel Toyeplein

 

Wat was het concept van zo'n tribune?

Elke tribune stond er vijf weken. Ze nodigde voorbijgangers uit om even te rusten, samen te troepen, of misschien wel om iets te tonen aan een (klein) publiek? In elk geval was het doel om met de constructie inwoners te stimuleren om elkaar daar te ontmoeten. Wanneer je er in gesprek ging, kon je anekdotes lezen of bovenhalen, via verhalen of foto's uit de oude doos. De ontmoeting moest ertoe leiden dat de locatie (her)opleeft.

De herinnering aan vroeger riep bij sommige voorbijgangers misschien heimwee naar vroeger op, wanneer er bijvoorbeeld nog geen parking op die plaats was, maar wel een groen plein waar (wijk)feesten hun hoogdagen kenden. Anderen zien in de toekomst bijvoorbeeld een mogelijkheid om er hun kinderen naartoe te brengen om ze in op die plaats ruimte te geven om te spelen. Om inwoners en het lokale bestuur een voorzet te geven om zich bewust te worden van de noodzaak aan vergroening wanneer ze nadenken over wat ze in de toekomst met die ruimte kunnen doen, kleefden er enkele vragen aan de tribune. 

Zo konden ideeën en droombeelden ontstaan.

Versier de tribune in jouw gemeente om te winnen

Oproep: deel je ideeën en droombeelden!

Al wie een leuk idee had om van jouw gemeente een groene ontmoetingsplaats te maken, kon dat publiek delen.  Met kleurrijke stiften schreven en schetsten passanten hun idealen op de tribunes.  Ook grafitti, foto's, kartonnen uitsneden, vogelhuisjes, een boompje, vlaggen, tot zelfs een maquette verbeeldden de visies van passanten.

Hoe is de wedstrijd geëindigd?

Op woensdag 17 januari zetten we alle zes de tribunes - met hun versieringen door jullie aangebracht - samen in één grote tribune in Zwevegem.  De jury bekeek aandachtig alle tribunes en kroonde Kuurne, een rijkelijk versierde tribune met opvallende vlaggenlijn, tot winnaar.  Ook de prachtige aankleding op de tribune van Harelbeke sprong in het oog en deed de stad op een verdienstelijk tweede plaats stranden.

De parking van Sint-Pieters Kuurne krijgt in 2024 een groene ontmoetingsplaats als test voor een latere metamorfose. In mei volgt hier meer nieuws over.

Close-up tribune Kuurne
Logostrip partners en lokale besturen regioactie

Jakob Vermandere

Jakob Vermandere
communicatiemanager

0