Het lief & leed van Pieterjan Cardoen tijdens de Boerenkrijg

afbeelding theaterwandeling boerenkrijg festival van het landschap wervik 2022

Geluwe, anno 1798. Het zijn woelige tijden. Al meerdere jaren leeft de bevolking onder het juk van de Franse bezetter. In 1795 had de Franse Republiek haar grondgebied immers uitgebreid met de Zuidelijke Nederlanden (tegenwoordig België). Ook onze regionen krijgen het hard te verduren: de vele belastingen vallen de al armlastige bevolking zwaar, kerken moeten de deuren sluiten, de klokken blijven stil... Bij de minste onrust rukken de sansculotten (Franse soldaten) uit. De beruchte conscriptiewet, waarbij ongetrouwde jonge mannen via loting in het Franse leger worden ingelijfd, doet de emmer overlopen. Er breekt een spontane en aanvankelijk ongeorganiseerde opstand uit die de geschiedenis zal ingaan als de Boerenkrijg. Ook de brigands van Ter Hand en Molenhoek verzetten zich en beramen plannen om het op te nemen tegen de Franse onderdrukker…

 

Tijdens de theaterwandeling neemt brigand Pieterjan Cardoen ons op sleeptouw. In verschillende scènes en taferelen deelt hij lief en leed. Leed: van zijn oproep tot de loterij en het smeden van het verzet. Lief: zijn plannen om in den duk te trouwen met zijn liefje Jeanne. 

Praktisch

  • Zaterdag 2 juli om 17u, 17u30, 18u, 18u30, 19u en 19u30. Keuze bij inschrijving door te geven.
  • Duur: ca. 4 km, of 2,5 uur, wandelen inbegrepen. De deelnemers worden met de bus terug naar het startpunt van de wandeling gebracht.
  • Plaats van afspraak: feesttent Molenhoek, Beselarestraat 169, 8940 Geluwe
  • Inschrijven: www.molenhoekgeluwe.be
  • Prijs: € 10 pp