Battmobiel

afbeelding battmobiel leiedal

Deelauto’s vind je nog lang niet overal. In de steden duiken ze hier en daar op in het straatbeeld. Sommige bedrijven delen hun poolwagens met buurtbewoners. En ook gemeente- of stadsbesturen kunnen dit doen. De auto’s worden dan gedeeld tussen de werknemers en de buurtbewoners. Een win-win voor iedereen: de poolwagens staan minder stil - bijvoorbeeld ’s avonds en in het weekend - en de buurt profiteert mee van het aanbod. 

Sinds 1 maart 2021 is een elektrische deelwagen van aanbieder Batt de bestaande vloot van poolwagens van Intercommunale Leiedal komen versterken. De Renault Zoë kan niet alleen door de medewerkers van Leiedal en haar huispartners W13, zuidwest en Logo Leieland gebruikt worden, maar ook door werknemers van andere bedrijven op het Benelux- en Kennedypark. 

Een deelwagen staat de bedrijven toe flexibeler in te spelen op de mogelijke werkverplaatsingen, én betekent een ontzorging voor de gebruiker (want je hoeft geen rekening te houden met je verzekering, onderhoud, enzovoort). De Battmobiel is een eerste stap in de richting van een gedeeld mobiliteitsaanbod op het bedrijventerrein en een duurzamere en CO2-armere regio. De elektrische deelwagen maakt deel uit van een eerste testfase van 6 maanden, in het kader van het SHARE-Northproject. Na 6 maanden zal het gebruik geëvalueerd worden en kan beslist worden om de testperiode te verlengen. 

De wagen kan gereserveerd worden via de Battmobility-app op je smartphone. Voor je met de wagen de baan op kan, maak je een account aan bij BattMobiel. Geef je e-mailadres in en hou je identiteitskaart en rijbewijs bij de hand, die zullen je gevraagd worden tijdens de inschrijvingsprocedure. Nadat je inschrijving is voltooid, kan je de wagen via de BattMobility-app reserveren. 

 

Meer praktische info

Waarom autodelen? 

Autodelen = duurzaam = goed voor klimaat én buurt... 

  1. meer vrijheid: verlies geen tijd met praktische zaken en kies het voertuig dat jij wil. Geen zorgen (meer) over onderhoud, herstellingen, wasbeurten, keuring, enzovoort. 
  2. goed voor de portemonnee: verzekeringen, onderhoud, belastingen, aankoop … Bespaar jaarlijks heel wat centen door enkel en alleen te betalen wat je gebruikt. 
  3. milieuvriendelijk en gezond: autodelers rijden minder kilometers, stoten bijgevolg minder CO2 uit en veroorzaken minder files. Goed voor het verkeer én de luchtkwaliteit dus. Een deelauto vervangt al snel 5 tot 10 privéwagens, waardoor er meer ruimte vrijkomt op straat. Bovendien beweeg je als autodeler meer: gebruikers van een deelauto of -fiets gebruiken namelijk vaker het openbaar vervoer of gaan vaker te voet... 
  4. sociaal: deel een wagen met de buurt en leer je buren beter kennen! 

 

Alle voordelen van autodelen op een rij

Aurelie Van Obbergen

Vragen?
Aurelie Van Obbergen
ruimtelijk planner / mobiliteitsdeskundige / projectcoördinator SHARE-North